Az Improvizatív Zeneműhely bemutatja

23. Lamantin Jazz Fesztivál

2023. július 2-8.
Szombathely

JÚLIUS 2. 20.00 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

A Lamantin Improvizációs Tábor nyitókoncertje:
bemutatkoznak a tanárok

Lakatos Ágnes – ének
Hajdu Klára – ének
Elek István – szaxofon
Tóth Viktor – szaxofon
Friedrich Károly – harsona
Gyárfás István – gitár
Juhász Gábor – gitár
Márkus Tibor – zongora
Spányi Emil – zongora
Csuhaj-Barna Tibor – nagybőgő
Nesztor Iván – dob, ütőhangszerek
Jeszenszky György – dob, ütőhangszerek
vendégművészek:
Szigeti-Cseke Zsuzsa – ütőgardon, ének
Hegyessy Géza – ütőgardon, furulya

Lamantin Jam

JÚLIUS 3. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

BLUES NAP

Előzenekar

Raphael Wressnig & the Soul Gift Band (A-I)

Raphael Wressnig (A) – Hammond B-3 orgona, ének
Enrico Crivellaro (I) – gitár
Eric Cisbani (I) – dob

Raphael Wressnig nem épp szokványos hammond orgonista. Otthonosan mozog a soul, funk, jazz és blues műfajaiban is, így rendszeresen helyet kap a DownBeat magazin híres „Az év legjobb orgonistája” listáján. Több, mint 20 lemezt készített, s talán a legkülönlegesebb köztük a „Soul Gumbo”, melyet New Orleansban vett fel olyan ikonok vendégszereplésével, mint a Grammy-díjas Jon Cleary, George Porter, Jr. (The Meters), Stanton Moore (dobos) vagy az R&B legenda, Walter „Wolfman” Washington. Zenekarába, a Soul Gift Bandbe két olasz muzsikust hívott játszani. Együtt keverik a tradicionális, old-school soul, blues és funk elemeket egy igazi modern, robbanékony hangzásvilággal, és közben a show sem marad el…

Lamantin Jam

JÚLIUS 4. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

Előzenekar

László Attila Fusion Circus

László Attila – gitár
Pecze Balázs – trombita
Soso Lakatos Sándor – szaxofon
Csapó Krisztián – harsona
Nagy János – zongora
Lattmann Béla – basszusgitár
Zombori Attila – dob

A László Attila Fusion Circus a Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző és pedagógus László Attila legújabb formációja. A zenekarban a ritmusszekció mellett egy háromtagú fúvósszekció is helyet kapott, ami kibővíti a hangszerelési lehetőségeket László Attila egyedi kompozícióinak előadásában. Mivel a zenekar minden tagja briliáns szólista is, a Fusion Circus koncertjei a hangszínek és ritmusok izgalmas keverékét, „fúziós elegyét” kínálják. László Attila olyan jazz nagyságokkal játszott együtt, mint Anthony Jackson, Bob Mintzer, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Billy Cobham és Peter Erskine. Saját zenekarait 1975 óta vezeti. Az 1980-as években Tony Lakatossal megalapította a Things zenekart, amely úttörő szerepet vállalt a fúziós jazz magyarországi meghonosításában. Zeneszerzőként, hangszerelőként és gitárosként több mint 28 éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val koncerteken és lemezfelvételeken. Nevéhez fűződik a Charlie Jazz formáció zenei koncepciójának kialakítása a 2000-es években. A Cserháti Zsuzsa zenei visszatérését jelentő albumokon is meghatározó szerepet vállalt. László Attila saját jazzlemezei világszínvonalúak és szerte a világban keresettek. 1987 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, jelenleg is annak docense, big bandjének vezetője.

Lamantin Jam

JÚLIUS 5. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

Előzenekar

Art Blakey Tribute Band (Modern Art Orchstra produkció)

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt
Bacsó Kristóf – szaxofon
Korb Attila – harsona
Cseke Gábor – zongora
Barcza Horváth József – nagybőgő
Csízi László – dob

A Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában több alkalommal is górcső alá vette Art Blakey, The Jazz Messengers elnevezésű együttesének repertoárját. Az ikonikus zenekar emblematikus hangzásvilággal gazdagította a jazz műfaját, és egyfajta ugródeszkául is szolgált a hard-bop és későbbi korszakok kimagasló szólistáinak, zenekarvezető egyéniségeinek. A fiatal művészek felkarolása, bemutatása Blakey egyik legfontosabb törekvése volt. Olyan zenészek szereztek hírnevet zenekaraiban, mint pl. Benny Golson, Lee Morgan, Wayne Shorter, Keith Jarrett, Freddie Hubbard, Wynton és Branford Marsalis, hogy csak párat említsünk a hosszú sorból. Emellett rendkívül fontos volt számára a – ma már klasszikusnak mondható – jazz szextett formáció megszólalása. Zenekarainak tagjai között mindig szerepeltek olyan kiváló szerzők, akik a tradicionális Jazz Messengers hangzást tovább tudták vinni. A koncerten hallható darabok eredeti hangszerelésben szólalnak meg a MAO kiváló szólistáinak előadásában.

Lamantin Jam

JÚLIUS 6. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

Előzenekar

The Tony Lakatos Organization (H – D – F)

Tony Lakatos (H – D) – tenor szaxofon
Jean-Yves Jung (F) – Hammond B-3 orgona
Jean-Marc Robin (F) – dob

A magyar származású, Németországban élő szaxofonos, Tony Lakatos kétségtelenül Európa legkiemelkedőbb művészei közé tartozik. A Bartók Konzervatórium elvégzése óta hatalmas karriert futott be, eddig majdnem 400 lemezen működött közre, és olyan méltóságokkal játszott együtt, mint Al Foster, Joanne Brackeen, Jasper van’t Hof, Terri Lynne Carrington, Anthony Jackson vagy Kirk Lightsey. Saját albumaival sorra nyerte a legrangosabb díjakat. Bejárta Európát, koncertezik a Föld minden táján, és mesterkurzusokat tart a világ legjobb egyetemein. Triójába két vele egyenrangú hírességet hívott. Jean-Yves Jung, hammondos, aki nélkül nincs ORGANization, és aki olyan prominens művészekkel dolgozik együtt, mint Billy Cobham (a „Higher Ground“ című albumon), Philip Catherine, a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar & Dee Dee Bridgewater, vagy a Paris Jazz Big Band, hogy csak néhányat említsünk. Jean-Marc Robin dobos pedig szintén Európa-szerte keresett zenész. Zenésztársai között szerepel Biréli Lagrène, Nils Landgren, Lalo Schifrin, Bob Mintzer, vagy a Lotaringiai Regionális Big Band. A Lamantin színpadán Tony Lakatos saját szerzeményeit hallhatjuk.

Lamantin Jam

JÚLIUS 7. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

Előzenekar

Lukács Miklós – Trió Cimbiózis

Lukács Miklós – cimbalom
Orbán György – nagybőgő
Baló István – dob

Lukács Miklós cimbalomművész és zeneszerző kétségkívül a magyar és nemzetközi zenei élet egyik legkivételesebb alakja: klasszikus zenei képzettsége lehetőséget adott számára, hogy a jazzel és a kortárs zenével is elmélyülten foglalkozzon. Virtuóz játékmódja és folyamatos kísérletezése korábban ismeretlen hangzások és utak felfedezését eredményezte hangszerén. Ennek legjobb példája 2013-ban alapított triója, a Cimbiózis, mellyel kapcsolatban így fogalmazott: „Úgy komponáltam erre a trióra, hogy a kamarazenei játék legmagasabb szintjén szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam a Cimbiózis nevet: a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú”. Társainak Orbán György nagybőgőst és Baló István dobost választotta ehhez a feladathoz. A trió a világ legrangosabb fesztiváljainak, koncerttermeinek állandó vendége. Tízéves fennállásuk alatt négy lemezt jelentettek meg. Fazekas Gergely muzikológus az utolsó lemezük hangzását így jellemezte: „Az ember folyamatosan azt érzi, miközben hallgatja ezt a három káprázatos zenészt, hogy az emberi gondolkodás és érzelemvilág peremvidékén járnak: ott, ahová csak keveseknek adatik eljutni, s ahonnan nem vezet út tovább”.  Az Erkel Ferenc -, Magyar Örökség- és Príma díjas művész lemezét 2020-ban az év tíz legjobb albuma közé választotta a New York City Jazz Records magazin.

Lamantin Jam

JÚLIUS 8. 14.00 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

A Lamantin Improvizációs Tábor zárókoncertje: bemutatkoznak a diákok