Tanári kar 2019:

  • Márkus Tibor a tábor művészeti vezetője, zongora hallásfejlesztés, jazztörténet
  • Spányi Emil jazzelmélet
  • Friedrich Károly harsona, trombita, zenekari gyakorlat, Big Band
  • Tóth Viktor szaxofon, klarinét, fuvola, zenekari gyakorlat
  • Elek István szaxofon, zenekari gyakorlat
  • Lakatos Ágnes ének, vokál
  • Winand Gábor ének , zenekari gyakorlat
  • Gyárfás István gitár, zenekari gyakorlat
  • Gotthárd Mike gitár, zenekari gyakorlat
  • Csuhaj Barna Tibor nagybőgő, zenekari gyakorlat
  • Takács Donát basszusgitár, zenekari gyakorlat
  • Nesztor Iván dob, zenekari gyakorlat
  • Jeszenszky György dob, ütőhangszerek, zenekari gyakorlat

Tanársegédek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatói

MESTERKURZUSOK:

Liane Carroll (UK) ének, zongora – mesterkurzus mindenkinek
Wolfgang Muthspiel (A) gitár
Németh Ferenc dob – KÉTNAPOS MESTERKURZUS!
Válik László stúdiótechnika, színpadi hangtechnika
Nyerges András Hang-Hallás-Hangtechnika
Bári Valter – rezgőnyelves dobok (bemutató)

A Liane Carroll jelenséget szinte lehetetlen szavakba önteni. A brit jazz és soul nagyasszonya ugyanis lírai, ha kell, de nyers és robbanékony, ha arra van szükség. Virtuóz énekes, kitűnő zongorista és zeneszerző, pontos, de laza és könnyed, kreatív az improvizációban és rendkívül sokoldalú, de ami szinte felfoghatatlan, hogy a jelenléte úgy söpör végig a nézőtéren, mint egy tornádó. Képtelenség nem a hatása alá kerülni. Ennek köszönhető, hogy 35 éves pályafutása során olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Paul McCartney, Gerry Rafferty, Long John Baldry, Ian Shaw, Claire Martin OBE vagy Joe Stilgoe. Rangos kitüntetések sorát zsebelte be, és fellépett a híres Jazz at the Lincoln Centre színpadán, a BBC Proms-on vagy a Glastonbury Fesztiválon is. A Lamantin idén boldogan csatlakozik az illusztris listához!

A híres osztrák gitáros, Wolfgang Muthspiel generációja egyik legmeghatározóbb művésze. Amerikai tanulmányai befejeztével New Yorkban maradt és ismert és keresett zenésszé vált. Jelenleg Bécsben él, saját kiadóját vezeti, világszerte koncertezik és mesterkurzusokat tart illetve a Baseli Zeneművészeti Főiskola gitártanszékének vezetője.

Németh Ferenc igazi dob-nagyágyú: nem csak Magyarországon, de Amerikában is a legkeresettebb dobosok közé tartozik! A Berklee és a los angeles-i Thelonius Monk Insitute of Jazz elvégzése után most már régóta New Yorkban él. Lubickol a pezsgő new york-i jazzéletben, a legmenőbb kubokban, a legnagyobb sztárokkal játszik. Sokoldalú zenész, aki folyamatosan feszegeti a jazz dobolás és komponálás határvonalait. Ahogy MARK F. TURNER az ALL ABOUT JAZZ magazinban leírja – “Ferenc Németh a post-Art Blakey jazz dobosok új generációját képviseli, előrejár az ő bravadójában és egy magabiztos vezető.”

———————————————————————–

Csuhaj-Barna Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-bőgő, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-bőgő, basszusgitár és zenekari gyakorlat, valamint a Tóth Aladár Zeneiskola jazz-bőgő és basszusgitár tanára. Több mint 25 éve élvonalbeli zenekarok zenésze (Brass Age, Binder-trió, Regős Quartet,). Jelenleg az Equinox, a Voice and Bass, Vörös Niki Quartet, Varga Gábor Trio formáció bőgőse, zeneszerzője.

Elek Ist­ván a Liszt Fe­renc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Fő­is­ko­la klasszi­kus kla­ri­nét sza­ká­nak el­vég­zé­se után sze­rez­te meg má­so­dik dip­lo­má­ját jazz-sza­xo­fon sza­kon. A Fusio Group, a Be­se­nyő Brass Band, il­let­ve a Tea ze­ne­kar tag­ja­ként Emerton-díj­ban ré­sze­sült. Je­len­leg a Liszt Fe­renc Zenemű­vé­sze­ti Egye­tem jazz tan­sza­ká­nak sza­xo­fon ­ta­ná­ra. To­váb­bi ze­ne­kar­ok és elő­adók: Coolactive, Charlie Jazz Band, East Side Jazz Company.

Friedrich Károly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt docense, jazzharsona, jazztörténet és hangszerelés tanára, aki jelenleg is tanít nyugdíjas óraadóként. 2006-ban megkapta a Szabó Gábor életmű-díjat, az egyetlen hazai szakmai díjat a jazz műfajban. Saját együttesei mellett tagja volt a legendás Syrius zenekarnak, és alapító társvezetője volt a Budapest Big Bandnek. Hangszerelés és jazztörténet tankönyvek szerzője.

Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály a magyar fiatal gitáros generáció kiemelkedő egyénisége. Zenész családba született, és autodidakta módon kezdett bluest és rockot tanulni. Magánúton Zsoldos Báró Zoltánhoz és Mohai Tamáshoz járt, majd Babos Gyula, Horányi Sándor és László Attila tanítványaként elvégezte a Zeneakadémia jazzgitár szakát. Gitárjátékában keveredik a blues érzelmessége, a jazz improvizativitása, a rock energiája és a funk ritmikája. 2015-ban megkapta a HANOSZ Év felfedezettje-díját. Mike az elmúlt éveket folyamatos turnézással töltötte. Első szóló albuma 2016 őszén jelent meg Intellectual Brutality címmel, melyen olyan neves muzsikusok működnek közre mint, Gary Willis, Scott Kinsey, Borlai Gergő, Anton Davidyants, Federico Malaman, Barabás Tamás és Szebényi Dániel.

Gyárfás István gitáros, tanár, zeneszerző. Saját triója mellett gyakran hallható a Premecz-Gyárfás Organ trió és a Gyafi and Friends nevű formációkkal. Az elmúlt években olyan amerikai sztárokkal játszott együtt, mint George Duke, Peter Erskine, Scott Hamilton, Gregory Hutchinson, Reggie Johnson, Herbie Mann, Joe Murányi, Ken Peplowsky, Chris Potter, Ed Thigpen, Alvin Queen, Warren Vaché és Jimmy Woode. 2013-ban őt választották az év gitárosának a jazzma.hu olvasói, 2014-ben és 2015-ben ugyanott a szerkesztői szavazást nyerte meg, 2016-ban és 2017-ben pedig a kritikusok, az olvasók és a jazz-muzsikusok egyaránt őt választották az év gitárosának. Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal, a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

Jeszenszky György autodidakta módon kezdett dobolni 12 éves korában. 1987-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán. A 90′-es években Baló István, Gadó Gábor, Regős István, Binder Károly és Gyárfás István zenekaraiban játszott. Napjainkban az Equinox, Lakatos Ági Standard Quartet, Vörös Niki Quartet, Kelemen Angelika Quartet, Dorogi Ákos Trio, Deseő Quintet zenekarokban játszik. A LFZE és a Teleki-Wattay Művészeti Iskola tanára.

La­ka­tos Ág­nes Artisjus-díjas művész, a Liszt Fe­renc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Egye­tem jazz-ének ta­ná­ra, Bartók Béla Zeneművészeti Szak­kö­zép­is­ko­la jazz­ tanszakának vezetője, jazz-ének tanára. Az ál­ta­la ve­ze­tett kó­rus,­ a Jazz Voices­ szá­mos kül­föl­di dí­jat tud­hat ma­gá­é­nak. Az East Side Jazz Company és a Voice and Bass for­mációk éne­ke­se, a Lakatos Ágnes Standard Zone alapítója, frontembere. A mainstream műfajok mellett kortárs produkciókban is énekel, a Corridor Fagott Quartet-tel közös lemezt is hozott létre.

Márkus Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora, jazzelmélet és jazztörténet tanára. 8 éven keresztül volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. 2003 óta a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Zenekarával, az Equinox-szal öt albumot készített, ezenkívül négy szerzői CD-je és egy DVD-je jelent meg. Komponált zenét dokumentumfilmekhez és pódium előadásokhoz. Gyakran publikál szaklapokban. 2014-ben jelent meg „A jazz elmélete” című szakkönyvének harmadik kötete. 2010-ben művészi, közéleti és pedagógiai tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben, 2011-ben Artisjus-díjban, 2015-ben Erkel Ferenc-díjban, 2017-ben pedig Gonda János-díjban részesült.

Nesz­tor Iván a Liszt Fe­renc Ze­ne­művé­sze­ti Egye­tem nyugalmazott ta­ná­ra, a „Pos­tás” Er­kel Fe­renc Alap­fo­kú Jazz-Zeneművészeti Szakközépiskola ala­pí­tó tag­ja. Több ní­vós ze­ne­kar­ban is ját­szik, emel­lett pe­dig nép­ze­ne­gyűj­tés­sel fog­lal­ko­zik. Sa­ját gyűj­té­se­i­ből már több ki­ad­vány is meg­je­lent, Rit­mus­já­ték és jazzdo­bo­lás cím­mel pedig négykö­te­tes dob­is­ko­lá­ja jelent meg. Négy éven ke­resz­tül improvizatív, pe­da­gó­gi­á­val, jaz­z-zel és free ze­né­vel fog­lal­ko­zó ze­nei tá­bort ve­ze­tett Szom­bat­he­lyen, Nyi­tott Műhely címen.

Spányi Emil idestova 29 éve idegenben – 20 evig Parizsban, jelenleg Svajcban – élő magyar jazz-zongorista. Nem csak koncertező zenészként ismert Európa-szerte, hanem a párizsi és a lausanne-i konzervatórium tanáraként is. Olyan hírességeknek hangszerel, mint Sting, Al Jarreau, Randy Brecker stb. Saját zenekaraival és jó néhány európai és amerikai jazz-híresség partnereként is koncertezik szerte a világban. Eddigi társai: Ray Brown, Ed Thigpen, Clark Terry, Philip Catherine, Nils-Henning Oersted Pedersen, Randy Brecker, Dave Sanborn, Manfred Josel stb.

Takács Donát 1980. május 18-án született Mezőkövesden. Édesapja basszusgitározott, így adott volt a hangszer választása. Zenei tanulmányait először autodidakta módon kezdte, majd magán úton folytatta. 2002-2006-ig a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult. Szakmai munkájáért két elismerő oklevelet kapott. 2006-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára, ahol 2010-ben diplomázott Lattmann Béla tanítványaként. Az iskolák elvégzése után különböző stílusú és műfajú zenekarokban, formációkban játszott és bekerült a session-zenész körforgásba. Koncertezett Dave Samuels-szel, Miroslav Vitous-szal, Billy Cobham-mel és sok magyar jazz művésszel. Jelenleg egyéb felkérések mellett Molnár Ferenc Caramel, Takács Nikolas, Radics Gigi, Omar Bashir, és a Stúdió 11 basszusgitárosa, valamint a Budapest XX. Kerületi Lajtha László AMI és az Etűd zeneiskola tanára.

Tóth Viktort a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb tagjának tartják. Climbing With Mountains című albuma „A 2007-es év legjobb jazz lemeze” díjat nyerte el, 2010-ben az év jazz személyiségének, többször pedig az év altszaxofonosának választották. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó, kereső embernek tartja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bass), William Parker (bass), Leena Conquest (ének), John Betsch (dob) Dresch Mihály (sax), közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Piotr Wojtasik, világhírű lengyel trombitás 2011-ben zenekarába hívta. Sorban hatodik lemeze, But Inside címmel, az Év Jazz Lemeze Díjat kapott. Legújabb lemeze, Lamu címmel a tavalyi év végén jelent meg, ezzel egy időben az év jazz zeneszerzőjének választották. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.

Winand Gá­bor a Bar­tók Bé­la Ze­ne­művé­sze­ti Szak­is­ko­la jaz­z­-é­nek sza­ka után rög­tön frontemberként ­ke­rült a ma­gyar jazz élet egyik nagy egyé­ni­sé­gé­nek, Ba­bos Gyu­la gitáros ze­ne­ka­rá­ba. Ké­sőbb ját­szott a Gadó Joy ne­vű ze­ne­kar­ral, majd az ak­ko­r ­Dés Lász­ló sza­xo­fo­nos ve­zet­te ­Trio Sten­dhal­ban, mint ven­dég szó­lis­ta. Tag­ja volt az ESP Band­nek, és együtt ját­szott Vukán Györg­­gyel is. Je­len­leg a kubai énekesnővel, Elsa Valle­val, valamint saját csapatával, a Winand Quartettel dolgozik. Számos lemeze jelent meg, melyek közül a Corners Of My Mind elnyerte Franciaországban „Az év lemeze” díjat!