Tanári kar 2023:

 • Márkus Tibor a tábor művészeti vezetője, zongora, hallásfejlesztés, jazztörténet
 • Szabó Dániel zongora, jazzelmélet
 • Friedrich Károly harsona, trombita, zenekari gyakorlat, Big Band
 • Elek István szaxofon, zenekari gyakorlat
 • Tóth Viktor szaxofon, klarinét, fuvola, Ami a skálák, ritmusok, harmódiák mögött van
 • Lakatos Ágnes ének, vokál
 • Hajdu Klára ének , zenekari gyakorlat
 • Gyárfás István gitár, zenekari gyakorlat
 • Juhász Gábor gitár, zenekari gyakorlat
 • Csuhaj-Barna Tibor nagybőgő, basszusgitár, zenekari gyakorlat
 • Nesztor Iván dob, zenekari gyakorlat
 • Jeszenszky György dob, ütőhangszerek, zenekari gyakorlat

Tanársegédek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatói

Csuhaj-Barna Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, jazz-bőgő és módszertan tanára, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-bőgő és basszusgitár tanára. Több mint 30 éve élvonalbeli zenekarok zenésze (Brass Age, Binder Károly Trio, Regős Quartet). Jelenleg az Varga Gábor Trio, az Equinox, a Voice and Bass, Vörös Niki Quintet és a Lakatos Ágnes Special Zone formáció bőgőse, zeneszerzője.

Elek Ist­ván a Liszt Fe­renc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Fő­is­ko­la klasszi­kus kla­ri­nét sza­ká­nak el­vég­zé­se után sze­rez­te meg má­so­dik dip­lo­má­ját jazz-sza­xo­fon sza­kon. A Fusio Group, a Be­se­nyő Brass Band, il­let­ve a Tea ze­ne­kar tag­ja­ként Emerton-díj­ban ré­sze­sült. Je­len­leg a Liszt Fe­renc Zenemű­vé­sze­ti Egye­tem jazz tan­sza­ká­nak sza­xo­fon ­ta­ná­ra. To­váb­bi ze­ne­kar­ok és elő­adók: Coolactive, Charlie Jazz Band, East Side Jazz Company.

Friedrich Károly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt docense, jazzharsona, jazztörténet és hangszerelés tanára, aki jelenleg is tanít nyugdíjas óraadóként. 2006-ban megkapta a Szabó Gábor- életműdíjat, az egyetlen hazai szakmai díjat a jazz műfajban. Saját együttesei mellett tagja volt a legendás Syrius zenekarnak, és alapító társvezetője volt a Budapest Big Bandnek. Hangszerelés és jazztörténet tankönyvek szerzője.

Gyárfás István jazz-gitáros, tanár, zeneszerző. Saját triója mellett gyakran hallható a Gyárfás-Premecz Organ Trio, a Gyafi and Friends és a Szalóky Classic Jazz Sundays nevű formációkkal, valamint a hazai jazz élet kiemelkedő alakjaival. Az elmúlt években olyan amerikai sztárokkal játszott együtt, mint George Duke, Peter Erskine, Benny Green, Scott Hamilton, Gregory Hutchinson, Reggie Johnson, Herbie Mann, Joe Murányi, Ken Peplowsky, Chris Potter, Ed Thigpen, Alvin Queen, Warren Vaché és Jimmy Woode. Gyafi az egyik legnépszerűbb gitáros a jelentősebb hazai jazz szaklapok (jazzma.hu és a magyarjazz.hu) olvasói, kritikusi, muzsikusi és szervezői szavazólistái alapján. Munkásságáért 2016-ban a legrangosabb szakmai életműdíjjal, a Szabó Gábor-díjjal, 2021-ben pedig kiemelkedő előadóművészi és zenepedagógusi tevékenységéért Budapestért díjjal tüntették ki.

Hajdu Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és énektanára. Az utóbbi 17 évben tanított a Tóth Aladár Zeneiskolában, a Vienna Konservatoriumban, a Rajkó Talentumban, a TV2 tehetséggondozó műsoraiban és a Premier Művészeti Szakgimnáziumban. Fellépett már Európa és USA számos nagyvárosának klubjaiban és fesztiváljain. Majdnem egy évtizedig énekelt a Balázs Elemér Grouppal, saját quartetje pedig idén a Nemzetközi Jazznapon a Müpa színpadán ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Eddig négy lemezük jelent meg, melyek közül kettőt Fonogram Magyar Zenei Díjra jelölt a szakma.

Jeszenszky György autodidakta módon kezdett dobolni 12 éves korában. 1987-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán. A 90′-es években Baló István, Gadó Gábor, Regős István, Binder Károly és Gyárfás István zenekaraiban játszott. Napjainkban a Juhász Gábor Trio, Premecz-Gyárfás Organ Trio, Vörös Niki Quartet, Equinox, Kelemen Angelika Quartet, Varga Gábor Trio és a Jazz Consort zenekarokban játszik. A LFZE és a Teleki-Wattay Művészeti Iskola tanára.

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Randy Brecker, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. Saját zenekara, a Juhász Gábor Trio mellett számos más formáció tagja. A trio 2023-ban megjelent új Planets című albumán Karosi Júlia és Tony Lakatos is közreműködik.

Lakatos Ágnes Artisjus-díjas művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakának vezetője, jazz-ének tanára. Zenekarai: East Side Jazz Company, Voice and Bass, Lakatos Ágnes Standard Zone, Lakatos Ágnes Special Zone és Lakatos Ágnes – Oláh Kálmán Concept. Lemeze jelent meg a Corridor Fagott Quartettel és a Jazz Voices kórussal is, ez utóbbinak több mint tíz évig volt vezetője.

Márkus Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének nyugalmazott adjunktusa, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. 8 éven keresztül volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. 2003 óta a Lamantin, 2007-től a sepsiszentgyörgyi Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Zenekarával, az Equinox-al hat albumot készített, ezenkívül négy szerzői CD-je és egy DVD-je jelent meg. „A jazz elmélete” című három kötetes szakkönyv írója. Művészi, közéleti és pedagógiai tevékenységéért 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben, 2011-ben Artisjus-díjban, 2015-ben Erkel Ferenc-díjban, 2017-ben Gonda János-díjban részesült. 2021-ben a szombathelyi Broadway Café járdájában a nevével ellátott acél csillagot helyeztek el a város neves szülötteinek (Törőcsik Mari, Jordán Tamás, Benkő László, Charlie) csillagai közé.

Nesztor Iván a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, a „Postás” Erkel Ferenc Alapfokú Jazz-Zeneművészeti Szakközépiskola alapító tagja. Több nívós zenekarban is játszik, emellett pedig népzenegyűjtéssel foglalkozik. Saját gyűjtéseiből már több kiadvány is megjelent Ritmusjáték és jazzdobolás címmel pedig négykötetes dobiskolája jelent meg. Négy éven keresztül improvizatív, pedagógiával, jazzzel és free zenével foglalkozó zenei tábort vezetett Szombathelyen, Nyitott Műhely címen. 2023-ban jelent meg Lehőcz Alexandrával közösen írott kétkötetes népzenei tanulmánya Czopán György népzenei világa címmel.

Az USÁ-ban és Európában egyaránt aktív, zongoraművész-zeneszerző Szabó Dániel. rendszeresen dolgozik olyan nevekkel, mint Peter Erskine, Chris Potter vagy Joe LaBarbera. Legutóbbi albuma, a Visionary, a JAZZIZ című amerikai szaklap egyik listavezetője lett, Brad Mehldau és Esperanza Spalding társaságában. Chick Corea menedzsmentje Szabót kérte fel a Corea által a MÜPA számára dedikált, Bartók által inspirált „Jazz Piano Concerto” zárótételének előadására, John Patitucci és Dave Weckl társaságában. Albumai jelentek meg Peter Erskine-nel, Chris Potter-re és Kurt Rosenwinkel-lel is. Vonószenekarra írt művének nagy sikerű ősbemutatója a bécsi Musikverein-ben volt a Tonkünstler Orchester és Peter Erskine előadásában. Szabó hazai kiválóságokkal is rendszeresen dolgozik, többek között Borbély Mihállyal, Szandai Mátyással, Bacsó Kristóffal, Ávéd Jánossal vagy a Modern Art Orchestrával. Szabó nyerte az amerikai ASCAP zeneszerzői díját, a 2006-os „Grand Prize of the City of Paris”-t (Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongora Verseny), és a montreux-i Jas Hennessy Solo Piano Competition elsō díjazottja volt 2000-ben. 1998-ban a Magyar Rádió által rendezett „Füsthi Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz Zongoraverseny” megosztott első helyezettje volt. Új kvintett-albuma, amelyet Los Angelesben vett fel az ottani zenekarával, 2023 őszén fog megjelenni, „Intersections” címmel. Jelenleg a PTE Zeneművészeti Intézetének a tanára is, ahol egy új jazz-oktatási programot dolgozott ki.

Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz Zenésze díjjal kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző. „Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercett-ben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)”– írja róla a sajtó. Idén jelent meg nyolcadik lemeze Have no fear címmel, lemezei közül több Év Jazz Lemeze díjat kapott. Koncertjeivel, előadásaival, workshopjaival járja a világot Indiától az Egyesült Államokig. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó, kereső embernek tartja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bass), William Parker (bass), Leena Conquest (ének), John Betsch (dob) Piotr Wojtasik (trombita), James Carter (sax) közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja.

MESTERKURZUSOK:

Lukács Miklós – cimbalom (a mesterkurzus minden hangszeresnek és énekesnek szól)

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében. Több cimbalommű született már az ő képességeire komponálva, ilyen többek közt Kurtág György: Márta Ligatúrája, Eötvös Péter: Da Capo és Cziffra Psodia című műve, Bella Máté: Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye. Eddigi pályafutása alatt olyan  zenekaroknak volt már szólistája, mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik, Tallinn Chamber Orchestra, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes. A világ legfontosabb koncerttermeinek, fesztiváljainak visszatérő művésze. A jazz műfajában is aktív szerepe van a világban. Charles Lloyd ‘ Wild Man Dance’ zenekarának tagja, a magyar triója, a Cimbiózis mellett 2016-ban létrehozta amerikai trióját, a Cimbalom Unlimited-et is, Larry Grenadier nagybőgőssel és Eric Harland dobossal! Olyan élvonalbeli muzsikusokkal játszott és játszik együtt, mint Chris Potter, Harish Raghavan, Gerald Cleaver, Archie Shepp, Gerald Clayton, Omar Sosa, Frank London, Steve Coleman. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, aminek egyharmadát a saját produkcióval készítette. Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi szaklapok, hanem olyan újságok is mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian. Munkásságát eddig Magyar Örökség, Magyar Művészetért, Príma-, Gramofon- és Erkel Ferenc-díjjal jutalmazták. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Tony Lakatos – szaxofon

A magyar származású, Németországban élő szaxofonos, Tony Lakatos kétségtelenül Európa legkiemelkedőbb művészei közé tartozik. A Bartók Konzervatórium elvégzése óta hatalmas karriert futott be, eddig majdnem 400 lemezen közreműködött, és olyan méltóságokkal játszott együtt, mint Al Foster, Joanne Brackeen, Jasper van’t Hof, Terri Lynne Carrington, Anthony Jackson vagy Kirk Lightsey. Saját albumaival sorra nyerte a legrangosabb díjakat. Bejárta Európát és koncertezik a Föld minden táján, és mesterkurzusokat tart a világ legprominensebb egyetemein.

Válik László – stúdiótechnika, színpadi hangtechnika

Válik László a Lamantin Jazz Fesztivál hangtechnikusa a kezdetek óta. Nem csak kitűnő füllel rendelkező hangtechnikus, hanem kiemelkedő hangmérnök is, akivel a zenész szakma legnagyobbjai előszerettettel dolgoznak. Hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkezik így nem csak a színpadi hangtechika, hanem a stúdiótechnika területén is.