Tanári kar 2024:

 • Márkus Tibor a tábor művészeti vezetője, zongora, hallásfejlesztés, jazztörténet
 • Csuhaj-Barna Tibor nagybőgő, basszusgitár, zenekari gyakorlat
 • Elek István szaxofon, zenekari gyakorlat
 • Friedrich Károly jazztörténet, Big Band, zenekari gyakorlat
 • Gyárfás Attila dob, zenekari gyakorlat
 • Gyárfás István gitár, zenekari gyakorlat
 • Hajdu Klára ének, zenekari gyakorlat
 • Juhász Gábor gitár, zenekari gyakorlat
 • Lakatos Ágnes ének, vokál
 • Nesztor Iván dob, zenekari gyakorlat
 • Spányi Emil zongora, jazzelmélet
 • Szalóky Béla trombita, harsona, zenekari gyakorlat
 • Tóth Viktor szaxofon, klarinét, fuvola, Ami a skálák, ritmusok, harmóniák mögött van

Mesterkurzusok

 • Oláh Kálmán – zongora
 • Dominik Bukowski – vibrafon
 • Válik László – stúdiótechnika, hangtechnika

Csuhaj-Barna Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, jazz-bőgő tanára, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-bőgő, jazz-basszusgitár, ritmusimprovizáció és zenekari gyakorlat tanára. Több mint 30 éve élvonalbeli formációk zenésze (Brass Age, Binder Károly Trió, Regős Quartet). Jelenleg a Varga Gábor Trió, az Equinox, a Voice and Bass és a Lakatos Ágnes Special Zone formáció bőgőse, zeneszerzője.

Elek István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus klarinét szakának elvégzése után szerezte meg második diplomáját jazz-szaxofon szakon. A Fusio Group, a Besenyő Brass Band, illetve a Tea zenekar tagjaként Emerton-díjban részesült. További díjai: Szabó Gábor Díj – 2018; Artisjus Előadóművészi Díj – könnyűzenei kategória – 2021; Artisjus Pedagógusi Díj – 2022; Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés – 2023. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének szaxofontanára.  Zenekarok és előadók: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox Zenekar; Tompox Zenekar; BJC Big Band; Black Diamond Big Band.

Friedrich Károly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt docense, jazzharsona, jazztörténet és hangszerelés tanára, aki jelenleg is tanít nyugdíjas óraadóként. 2006-ban megkapta a Szabó Gábor- életműdíjat, az egyetlen hazai szakmai díjat a jazz műfajban. Saját együttesei mellett tagja volt a legendás Syrius zenekarnak, és alapító társvezetője volt a Budapest Big Bandnek. Hangszerelés és jazztörténet tankönyvek szerzője.

Gyárfás István jazz-gitáros, tanár, zeneszerző. Saját triója mellett gyakran hallható a Gyárfás-Premecz Organ Trio, a Gyafi and Friends és a Szalóky Classic Jazz Sundays nevű formációkkal, valamint a hazai jazz élet kiemelkedő alakjaival. Az elmúlt években olyan amerikai sztárokkal játszott együtt, mint George Duke, Peter Erskine, Benny Green, Scott Hamilton, Gregory Hutchinson, Reggie Johnson, Herbie Mann, Joe Murányi, Ken Peplowsky, Chris Potter, Ed Thigpen, Alvin Queen, Warren Vaché és Jimmy Woode. Gyafi az egyik legnépszerűbb gitáros a jelentősebb hazai jazz szaklapok (jazzma.hu és a magyarjazz.hu) olvasói, kritikusi, muzsikusi és szervezői szavazólistái alapján. Munkásságáért 2016-ban a legrangosabb szakmai életműdíjjal, a Szabó Gábor-díjjal, 2021-ben pedig kiemelkedő előadóművészi és zenepedagógusi tevékenységéért Budapestért díjjal tüntették ki.

Hajdu Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és énektanára. Az utóbbi 20 évben tanított a Tóth Aladár Zeneiskolában, a Vienna Konservatoriumban, a Rajkó Talentumban, a tv2 tehetséggondozó műsoraiban és a Premier Művészeti Szakgimnáziumban. Fellépett már Európa és USA számos nagyvárosának klubjaiban és fesztiváljain. Majdnem egy évtizedig énekelt a Balázs Elemér Grouppal, saját quartetje pedig tavaly a nemzetközi Jazznapon a Müpa színpadán ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Eddig négy lemezük jelent meg, melyek közül kettőt Fonogram Magyar Zenei Díjra jelölt a szakma.

Gyárfás Attila dobos és zeneszerző érdeklődésének középpontjában a szabad improvizáción alapuló játékmód és a dobfelszerelés rendhagyó megszólaltatásából adódó hangzások felkutatása áll. Játéka több mint 20 lemezen hallható, Európa számos jelentős fesztiválján és klubjában volt már alkalma fellépni. Jazzdob tanulmányait Hágában, Amszterdamban és Párizsban végezte, mester diplomáját 2015-ben szerezte meg. Zenekarvezetőként két lemezt készített (2018-ban Cloud Factory és 2020-ban Randomity címmel), és 2022-ben jelent meg Minimal Distance című szóló lemeze a Hunnia Records gondozásában. Bolcsó Bálint zeneszerzővel közösen indított egy elektroakusztikus duó projektet, valamint tagja a Quelquefois és a Kovász nevű formációknak. 2020 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzdob tanára és 2016 óta a Dream Cymbals and Gongs nemzetközi képviselője.

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Randy Brecker, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. Saját zenekara, a Juhász Gábor Trio mellett számos más formáció tagja. A trio 2023-ban megjelent új Planets című albumán Karosi Júlia és Tony Lakatos is közreműködik.

Lakatos Ágnes Artisjus-díjas művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének tanára. 2023-ban Gonda János-díjjal tüntették ki, illetve a Fulbright kutatói ösztöndíját is elnyerte. Zenekarai: East Side Jazz Company, Voice and Bass, Lakatos Ágnes Standard Zone, Lakatos Ágnes Special Zone és Lakatos Ágnes – Oláh Kálmán Concept. Lemeze jelent meg a Corridor Fagott Quartettel és a Jazz Voices kórussal is, ez utóbbinak több mint tíz évig volt vezetője.

Márkus Tibor a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének nyugalmazott adjunktusa, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Nyolc éven keresztül volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. 2003 óta a Lamantin, 2007-től a sepsiszentgyörgyi Improvizációs Tábor művészeti vezetője. Zenekarával, az Equinox-al hat albumot készített, ezenkívül négy szerzői CD-je és egy DVD-je jelent meg. „A jazz elmélete” című három kötetes szakkönyv írója. Művészi, közéleti és pedagógiai tevékenységéért 2010-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben, 2011-ben Artisjus-díjban, 2015-ben Erkel Ferenc díjban, 2017-ben Gonda János-díjban részesült. 2021-ben a szombathelyi Broadway Café járdájában a nevével ellátott acél csillagot helyeztek el a város neves szülötteinek (Törőcsik Mari, Jordán Tamás, Benkő László, Charlie) csillagai közé.

Nesztor Iván a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, a „Postás” Erkel Ferenc Alapfokú Jazz-Zeneművészeti Szakközépiskola alapító tagja. Több nívós zenekarban is játszik, emellett pedig népzenegyűjtéssel foglalkozik. Saját gyűjtéseiből már több kiadvány is megjelent Ritmusjáték és jazzdobolás címmel pedig négykötetes dobiskolája jelent meg. Négy éven keresztül improvizatív, pedagógiával, jazzzel és free zenével foglalkozó zenei tábort vezetett Szombathelyen, Nyitott Műhely címen. 2023-ban jelent meg Lehőcz Alexandrával közösen írott kétkötetes népzenei tanulmánya Czopán György népzenei világa címmel.

Spányi Emil idestova 29 éve idegenben – 20 évig Párizsban, jelenleg Svájcban – élő magyar jazz-zongorista. Nem csak koncertező zenészként ismert Európa-szerte, hanem a párizsi és a lausanne-i konzervatórium tanáraként is. Olyan hírességeknek hangszerel, mint Sting, Al Jarreau, Randy Brecker stb. Saját zenekaraival és jó néhány európai és amerikai jazz-híresség partnereként is koncertezik szerte a világban. Eddigi társai: Ray Brown, Ed Thigpen, Clark Terry, Philip Catherine, Nils-Henning Oersted Pedersen, Randy Brecker, Dave Sanborn, Manfred Josel stb

Szalóky Béla jazz-trombitás, harsonás, karmester. Elsősorban tradicionális jazzt játszó muzsikus, de előszeretettel szerepel mainstream jazzt, bebop-ot, cool-t és kortárs kompozíciós zenét előadó zenekarokban is. Megközelítőleg 60 album őrzi játékát, ezidáig 30 országban lépett fel. A magyar jazz élvonalának szinte minden tagjával dolgozott (Csík Gusztáv, Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Dresch Mihály, Vukán György, Pege Aladár, Bontovics Kati, László Attila, Oláh Kálmán, Fekete-Kovács Kornél…stb.) Az elmúlt években olyan sztárokkal játszott együtt, mint Carl Fontana, Joe Muranyi, Bart Van Lier, Terry Woodson, Vince Mendoza, Alvin Queen, Rossanno Sportiello, Tomasz Stanko, Warren Vaché, Scott Hamilton, Scott Robinson, Jon-Erik Kellso, John Allred.

Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz Zenésze díjjal kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző. „Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercett-ben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)”– írja róla a sajtó. Nemrég jelent meg nyolcadik lemeze Have no fear címmel, lemezei közül több Év Jazz Lemeze díjat kapott. Koncertjeivel, előadásaival, workshopjaival járja a világot Indiától az Egyesült Államokig. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó, kereső embernek tartja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bass), William Parker (bass), Leena Conquest (ének), John Betsch (dob) Piotr Wojtasik (trombita), James Carter (sax). Közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja.

MESTERKURZUSOK:

Oláh Kálmán Az 1970-es születésű jazz-zongoraművész, zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és előadóművésze. Rangos kitüntetésekkel, például Liszt-díjjal, Erkel-díjjal, Szabó Gábor Életműdíjjal és több alkalommal Artisjus-díjjal elismert művész. Közel 35 éve rendszeresen oktat zongorát, zeneszerzést és hangszerelést. 25. éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének docense. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Európában és a tengerentúlon, pl. Torontói Egyetem, Clevelandi Egyetem, Berlin Jazz Institue vagy a római St. Louis College. Legutóbb a Music and Arts University of Vienna meghívására adott zeneszerzés és jazz-zongora mesterkurzust. Oktatási módszerében kiemelt helyet kap a bartóki zene és a modern jazz kapcsolata, melynek meghatározó szerepe van Oláh Kálmán saját kompozícióiban, illetve improvizációiban is.

Dominik Bukowski 2021 óta a Gdansk-i Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanára, 2020-2023-ban a Jazz Forum Magazin a legjobb vibrafonosnak jelölte. Több tucat albumot vett fel az évek során, „Projektor” című albumát a Jazz Forum magazin a tíz legjobb album közé sorolta, 2010-ben pedig a Vice Versa című lemezét FRY-DERYKI díjra jelölték. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint Amir ElSaffar, Cikada Quartet, Nigel Kennedy, Soweto Kinch, Tim Hagans, Karen Edwards, Janusz Muniak, Leszek Możdżer, Zbigniew Namysłowski, Jan „Ptaszyn” Wróblewski, Krystyna Stańko és még sokan mások.

Válik László a Lamantin Jazz Fesztivál hangtechnikusa a kezdetek óta. Nem csak kitűnő füllel rendelkező hangtechnikus, hanem kiemelkedő hangmérnök is, akivel a zenész szakma legnagyobbjai előszerettettel dolgoznak. Hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkezik nem csak a színpadi hangtechika, hanem a stúdiótechnika területén is.