20. Lamantin Jazz Fesztivál

Szombathely, 2019. június 23-29.

Június 23. vasárnap 20.00 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

 • A Lamantin Improvizációs Tábor nyitókoncertje: bemutatkoznak a tanárok

Lakatos Ágnes – ének
Winand Gábor – ének, szaxofon, zongora
Tóth Viktor – szaxofon
Elek István – szaxofon
Friedrich Károly – harsona
Gyárfás István – gitár
Gotthárd Mike – gitár
Márkus Tibor – zongora
Spányi Emil – zongora
Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő
Nesztor Iván – dob
Jeszenszky György – dob
Közreműködnek: a tábor tanársegédei

 • Lamantin Jam

Június 24. hétfő 20.00 Lamantin Klub

Sárik Péter – zongora
Fonay Tibor – nagybőgő
Gálfi Attila – dob

Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók.
Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. A Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Koncertjeik hangulata sokszor inkább pop- vagy rockkoncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a legkomolyabb koncerttermekben játszanak, s ezzel sok új rajongót szereznek a jazznek. Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: két feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat. Jazzkívánságműsor című lemezük 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint “Az év hazai jazzalbuma”, gyerek jazz-mese lemezüket 2014-ben, a Jazzkívánságműsor 2-t 2016-ban, a Lucky dog című CD-t pedig 2018-ban jelölték ugyanerre a díjra.

 • Lamantin Jam

Június 25. kedd 18.00 Weöres Sándor Színház, Nagyterem

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, fujara
Lukács Miklós – cimbalom
Dés András – ütőhangszerek

A multi-instrumentalista Borbély Mihály ugyanolyan otthonosan mozog autentikus népzenében, mint jazz vagy kortárs zenei produkciókban. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. Kivételes munkásságát díjak sora igazolja: Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor- és Liszt-díja mellett, a Vujicsics együttes alapító tagjaként megosztott Kossuth-díjat is nyert. A legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel is játszott már, mint például Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (Michael Brecker, Dave Liebman, Joe Lovano), Jiri Stivin vagy Zbignew Namislovsky. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. a Birmingham Conservatory, a Royal Academy of Music – London, a Conservatoire de Lyon, a DISTIL Scotland/England, a Lamantin Improvizációs Tábor, a Szombathelyi Bartók Szeminárium. Új formációja, a Borbély Mihály Polygon kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű. Improvizatív zenéjét a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú, ütőhangszeres Dés András ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában.

Liane Carroll – ének, zongora
Horváth Plútó József – basszusgitár
Jeszenszky György – dob

A Liane Carroll-jelenséget szinte lehetetlen szavakba önteni. A brit jazz és soul nagyasszonya ugyanis lírai, ha kell, de nyers és robbanékony, ha arra van szükség. Virtuóz énekes, kitűnő zongorista és zeneszerző, pontos, de laza és könnyed, kreatív az improvizációban és rendkívül sokoldalú. De ami szinte felfoghatatlan, hogy a jelenléte úgy söpör végig a nézőtéren, mint egy tornádó. Képtelenség nem a hatása alá kerülni. Ennek köszönhető, hogy olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Paul McCartney, Gerry Rafferty, Long John Baldry, Ian Shaw, Claire Martin OBE vagy Joe Stilgoe. 35 éves pályafutása során számos díjat zsebelt be, melyek közül a legkiemelkedőbb, hogy 2017-ben a BASCA neki ítélte az Egyesült Királyság legnagyobb zenei elismerését, a brit zenéért tett szolgálataiért járó kitüntetést. Fellépett a híres Jazz at the Lincoln Centre színpadán, a Royal Albert Hallban a BBC Proms-on, a Glastonbury Fesztiválon és 25 éve rendszeres sztárja a híres londoni Ronnie Scott’s Jazz Club-nak. Legfrissebb albuma, a 2017-es ’The Right To Love’ az iTunes jazzlistájának első helyére került, és fergeteges kritikákat kapott olyan illusztris lapoktól, mint a The Guardian, a The Irish Times vagy a The Evening Standard.

Wolfgang Muthspiel (A) – gitár
Tzumo Árpád – zongora, keyboard
Ferenc Németh – dob, ütőhangszerek

Egészen különleges csemegét hallhatunk idén a Ferenc Németh Trio feat. Wolfgang Muthspiel & Tzumo Árpád előadásában. A három különböző generációhoz tartozó, nagy formátumú zenész érdekes módon hasonlóan kezdte a pályáját: a rangos bostoni Berklee College of Music diákjai voltak, és ma már mindhárman elismert művésznek számítanak világszerte, még a jazz őshazájában is. A zenekar vezetője, Németh Ferenc ma is Amerikában él, befutott, keresett zenész még a híres New York-i jazz színterén is. Egy új zenei irányzatot képvisel, mely bár a jazz alapjaira épül, a zenéje mégis egy modernebb, elektronikusabb hangzásvilágba repít el minket. A híres osztrák gitáros, Wolfgang Muthspiel szintén felkapott zenész lett New Yorkban, és olyan művészekkel játszott, mint Trilok Gurtu, Dhafer Youssef, Youssou N’Dour, Maria Joao, Dave Liebmann, Peter Erskine, Paul Motian, Bob Berg, Gary Peacock, Don Alias, Larry Grenadier, John Patitucci, Dieter Ilg vagy a Vienna Art Orchestra. Jelenleg Bécsben él, saját kiadóját vezeti, világszerte koncertezik és mesterkurzusokat tart, a Baseli Zeneművészeti Főiskola gitár tanszékének vezetője. A trió legifjabbja, Tzumó Árpád épp olyan nagy kaliberű művész, mint a trió másik két tagja. Több rangos nemzetközi versenyen tarolt, mielőtt a Berklee-re került, majd annak végeztével Herbie Hancock személyesen választotta ki a Thelonious Monk Institut felvételijén. Tzumó az utóbbi időben olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezik, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. Három egyedülálló személyiség egymásra találásának lehetünk tanúi. Keverednek az elektronikus elemek, az erő, a feszes, de szokatlan ritmusok a lágy és szinte éteri hangokkal. Rendkívül kreatív, improvizatív zene, ahol a különböző stílusok és hangzások merész vegyítése teljesen leköti a hallgatóságot.

 • Lamantin Jam

Június 26. szerda 20.00 Lamantin Klub

Mike Gotthard – gitár
Tálas Áron – keyboard
Ifj. Tóth István – basszusgitár
Juhász Márton – dob

A Juhász Márton Quartet koncertjén bizony nem visszafogott muzsikára számítunk! De nem ám, hiszen négy olyan fiatal, lendületes, kreatív és összetéveszthetetlenül egyéni hangú zenészt hallhatunk, akik máris hatalmas karriert futottak be. Mike Gotthard gitárjátékában keveredik a blues érzelmessége, a jazz improvizativitása, a rock energiája és a funk ritmikája. Már gyerekként elterjedt a híre kivételes tehetségének, mára pedig azon ritka művészek közé tartozik, akit a jazz, a blues, a rock és a pop rajongói is elismernek. Első szólóalbumán olyan neves muzsikusok működnek közre, mint Gary Willis, Scott Kinsey, Borlai Gergő, Anton Davidyants vagy Federico Malaman. Tálas Áron szintén elismert alakja a magyar, sőt, egyre inkább a nemzetközi zenei életnek is. Ezt bizonyítja Junior Príma- és Gramofon-díja, vagy az, hogy 2015-ben az első 10 közé került a híres Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén. A magyar jazz, pop és világzene legnevesebb produkcióiban hallhatjuk, és egy sor világsztárral játszott már együtt. A csapat basszusgitárosa ifj. Tóth István gitáros, basszusgitáros, zeneszerző, aki elnyerte a Montreux-i jazzgitár-verseny különdíját. Saját triója mellett számos zenekar állandó tagja, Szalóki Ági, Dés András, Pátkai Rozina állandó partnere.  A zenekar vezetője pedig nem más, mint a díjnyertes, Európa-szerte aktív dobos, Juhász Márton, aki olyan hírességekkel játszott együtt, mint Lionel Loueke, Perico Sambeat, Gilad Hekselman vagy Wolfgang Muthspiel. 2014-ben és 2015-ben a JazzMa.hu közönségszavazásán az év dobosának választották. A mai estén többségében saját kortárs-fúziós szerzeményeket játszanak, valamint Juhász január végén megjelent „Discovery” című lemezéről is felcsendül egy-egy téma.

 • Lamantin Jam

Június 27. csütörtök 18.00 AGORA Művelődési és Sportház
BLUES NAP

Kenny “Blues Boss” Wayne – ének, elektromos zongora
Yuji Ihara – gitár
Melvin Smith – basszusgitár
Willie “The Touch” Hayes – dob

Inspiráció és kitartás – ez a kettő kell a sikerhez. Kenny „Blues Boss” Wayne az élő példa rá: közel 60 éve járja a világot színes öltönyeiben, koncertezik, készíti újabb és újabb díjnyertes lemezeit tele saját szerzeményekkel, és azt mondja, meg sem áll, amíg csak él! A 74 éves nagyfőnök zenéje igazi, vérbeli, klasszikus blues, ugyanúgy, ahogy maga is klasszikus darab. Édesapja tiszteletes volt és Kenny gyerekzseninek számított a templomi kórusban. Később az Úr dícséretéről árnyergelt az ördög zenéjére, és azóta is kitart a vidám, boogie-woogie dallamok mellett. Számos jelölés után a Let It Lose című lemeze megkapta a Juno-díjat! Hatalmas showműsor, vidám hangulat, igazi old school blues – erre számíthatunk a Lamantin bluesnapján!

Pribojszki Mátyás “Jumping Matt” – szájharmonika, ének
Szász Ferenc – gitár
Molnár Dániel – dob
Csizmadia László – basszusgitár
Almási Attila, Péterfia Csaba, Féja Géza – harsona
Lovász Csaba – tenor szaxofon
Kovács Tibor, Bakó István – alt szaxofon
Kovács András – bariton szaxofon
Kiss Árpád, Wagner Gábor, Wagner Péter – trombita
Nyers Alex – karmester, zenekarvezető

Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, aki szólóban, különböző formációival, valamint zenekarával, a Pribojszki Mátyás Banddel már keresztül-kasul bejárta Európát. Több, mint 30 országban koncerteztek és itthon is alig akad olyan klub vagy fesztivál, ahol ne léptek volna fel. A rendszeres külföldi turnék, és az ott nehezen kiejthető név miatt most a Jumping Matt And His Combo néven folytatják. Az új elnevezés utal a frontember becenevére, valamint a zenekar egyedi zenei stílusára, ami egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nehezen szorítható, vidám, improvizációval teli, igényes élőzene, ún.“west coast jump”, amelyben erősen dominálnak a boogie-woogie, rock and roll elemek, mindezek finoman megspékelve soul és funky zenei érzésekkel.
A csapat hosszú évek óta ad közös koncerteket a Pénzügyőr Zenekar (Custom Big Band) fúvóskarával, “Big Bandjével”. A sikeres koncertek és a jó hangulatú együttműködés eredményezte, hogy tavaly egy közös nagylemezt is készítettek, amelyen kizárólag korábbi, angol nyelvű Pribojszki Mátyás Band-szerzemények szerepelnek, különleges nagyzenekari big band hangzásban. A dalokat a Pénzügyőr Zenekar kiváló harsonása, Almási Attila hangszerelte.

Jon Cleary – zongora, ének
Wayne Plummer – gitár
Cornell Williams – basszusgitár
AJ Hall – dob

Újra a Lamantin színpadán a Grammy-díjas szupersztár, Jon Cleary! A világon a blues abszolút élvonalába tartozó énekes, zongorista, zeneszerző egyenesen New Orleans-ból érkezik hozzánk, hogy felkavarja a kedélyeket és fergeteges blues-funk őrületet keltsen! Cleary lenyűgöző élettörténete, hogy Angliában, Kentben született, kamaszként zarándokolt el New Orleans-ba, és aztán teljesen bekebelezte a blues… vagy éppen fordítva? Nem kellett hozzá sok idő, máris a legnagyobb ikonok mellett játszott (Snooks Eaglin, Earl “Trick Bag” King, Johnny Adams, and Jessie “Ooh Poo Pah Doo” Hill). Olyan sztárokkal turnézott világszerte, és játszik alkalmasint még ma is együtt, mint a Taj Mahal, John Scofield, Dr. John vagy Bonnie Raitt. Végül húsz éve alapította meg saját zenekarát Jon Cleary and The Absolute Monster Gentlemen néven. Kiadott jó pár lemezt, köztük a 2015-ös Grammy-díjas Go-Go Juice, vagy a legfrissebb, tavalyi Dyna-mite című albumot. Cleary és három úriember társa tényleg SZÖRNYEN jó muzsikát és rettenetes blues-hangulatot teremt majd a Lamantinon!

 • Lamantin Jam

Június 28. péntek 20.00 Lamantin Klub

 • Előzenekar: a Lamantin Tábor diákjai
 • Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (https://hotjazzband.hu/)

Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének (zenekarvezető, producer)
Szalóky Balázs – trombita, basszusszaxofon
Szalóky Béla – trombita
Kovács Tamás – harsona
Fodor László – altszaxofon, klarinét
Dennert Árpád – altszaxofon, klarinét
Mátrai Zoltán – tenorszaxofon, klarinét
Nagy Iván – zongora
Szabó Lóránt – gitár, bendzsó
Juhász Zoltán – nagybőgő
Galbács István – dob

A Gramophonia Hot Jazz Orchestra valóságos időutazást kínál a hallgatóknak. A zenekar gerincét a harmincéves, sikeres múltra visszatekintő Kossuth-díjas Hot Jazz Band alkotja, kiegészülve a magyarországi klasszikus jazz kiválóságaival. A hazai jazz-korszak, az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek emblematikus melódiáit itt most nem a mai fül számára újraértelmezett, modern, nagyzenekari átdolgozásban hallhatjuk, hanem ízig-vérig autentikus, régies előadásmódban, melynek egyik fő eleme Bényei Tamás zseniális, korhű éneklési stílusa. A zenei vállalkozás sikerét a nemzetközi példák is igazolják. A német Max Raabe, a szlovák Bratislava Hot Serenaders, vagy a prágai Adrzej Havelka is óriási népszerűségnek örvend. A jazz-korszak magyar szerzői hatalmas termést hagytak ránk, s ennek a zenei örökségét őrzi a Gramophonia Hot Jazz Orchestra kivételesen magas szakmai színvonalon és nem utolsósorban olyan vidámsággal, ami bárkit jókedvre derít és táncra perdít!

 • Lamantin Jam

Június 29. szombat 13.00 Lamantin Klub

 • A Lamantin Improvizációs Tábor zárókoncertje: bemutatkoznak a diákok
 • Lamantin Jam

Czika László fotókiállítása az eddigi fesztiválokon készült fotóiból a helyszíneken.

Jazz a rendszerváltás előtt és után – kiállítás a helyszíneken.