Az Improvizatív Zeneműhely bemutatja

21. Lamantin Jazz Fesztivál

2021. október 2. 18.00
Szombathely, Bartók terem

Modern Art Orchestra és Brian Charette

Brian Charette (USA) – orgona

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt
Ülkei Dávid – alt szaxofon
Bacsó Kristóf – alt szaxofon, fuvola
Ávéd János – szaxofon, fuvola
Cserta Balázs – tenor szaxofon
Bajusznács Mihály – bariton szaxofon
Csizmadia Dávid – trombita
Subicz Gábor – trombita
Bukovinszky Balázs – trombita
Varga Zoltán – kürt
Korb Attila – harsona
Barbinek Gábor – harsona
Csáthy Miklós – basszus harsona
Kovács Péter – tuba
Komjáti Áron – gitár
Cseke Gábor – zongora
Bögöthy Ádám – basszusgitár
Csízi László – dob

Brian Charette orgonista, zongorista és zeneszerző, a New Yorki-i jazzélet aktív résztvevője. A számos zenei stílusban jártas muzsikus 19 lemezt jelentetett meg és olyan emblematikus személyiségekkel dolgozott együtt, mint Joni Mitchell, Chaka Khan, Paul Simon, John Patitucci vagy Vinnie Colaiuta. Charette emellett a zeneoktatásban is tevékenykedik, illetve olyan folyóiratokban publikál, mint a DownBeat vagy a The New York City Jazz Record.
A Modern Art Orchestra zenei stílusokat áthidaló művészi koncepciója és Brian Charette sokoldalú személyisége izgalmas koncertélményt ígér. Csakúgy, mint a MAO esetében, Charette játékában és hozzáállásában felfedezhetjük a stílusok közötti átjárhatóságot. Az orgonista éppúgy tiszteletben tartja és műveli a klasszikus jazz hagyományait, amennyire kapható a felfedezésre, így ápolva a múlt, a jelen és a jövő értékeit.

Binder QuartetBlumenseele lemezbemutató koncert

Borbély Mihály – szaxofonok, tárogató, klarinét
Binder Károly – zongora
Fonay Tibor – nagybőgő
Hidász Tamás – dob

A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején működő legendás Binder Quartet (Binder Károly, Dresch Mihály, Benkő Róbert, Baló István) az akkori magyar jazz egyik legeredetibb és meghatározó formációja volt. Binder Károly a zenekar felbomlása után zeneszerzőként és előadóművészként jelentős sikereket ért el: elnyerte a Kaliszi Nemzetközi Zongoraverseny első díját, az Erkel Ferenc-díjat, az 1991-es Év Jazz Lemeze elismerést, a legjobb szólistának járó eMeRTon Díjat, a Magyar Rádió Jazz Versenyének első díját és az Artisjus-életműdíjat.
Nem kevesebb, mint negyvenhat szerzői lemez után ismét zenekart alapított állandó partnerével, Borbély Mihállyal, akivel a Londoni Jazz Fesztiválon kimagasló sikert elérve több lemezt is készített. Számtalan koncert- és fesztiválfellépés után egy filharmóniai turné alkalmával csatlakozott a zenekarhoz a Junior Príma-díjas bőgős, Fonay Tibor, aki számos kimagasló zenei produkció állandó tagja, és szakmailag megkerülhetetlen a hazai jazz és könnyűzenei színtéren. A quartet idén új dobossal, Hidász Tamással, büszkélkedik, aki szintén számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, fiatal kora ellenére a máris elismert és foglalkoztatott művész. A zenekar új lemezük, a Blumenseele anyagát tűzte a repertoárra, mely izgalmas és eredeti zenei világba engedik beavatni a hallgatót.

Bopcorn Quartetvendég: Urbán Orsi

Urbán Orsolya – ének

Szalóky Béla – harsona, tombita, cornet
Juhász Attila – zongora
Oláh Zoltán – nagybőgő
Berdisz Tamás – dob

A Bopcorn tagjai az elmúlt majdnem 30 évben számos alkalommal játszottak már együtt “session”-zenészekként egy-egy hazai vagy nemzetközi produkciót erősítve. Berdisz Tamás végül 2015 márciusában alakította meg hivatalosan is a formációt. Zenéjük a mainstream swing-jazz stílusába sorolható, mégis megpróbálnak valami újat alkotni, valami olyat, ami csak hozzájuk köthető. 2013 augusztusában a MŰPA New Orleans Swing Fesztiválján együtt játszottak egy amerikai vendégművésszel, John Alreddel, Korb Attilával és Szalóky Bélával, 3 harsona plusz ritmusszekció felállásban. Ezt a produkciót Bert Boeren közreműködésével a Lamantin Jazz Fesztivál közönsége is hallhatta. Ez alkalommal a hazai jazz élet egyik legkimagaslóbb énekesével, Urbán Orsival fog kiegészülni a quartet, aki laza, kötetlen éneklésével tökéletes kiegészítése lesz a Bopcorn Quartetnek.